Mezarlık Ziyareti Âdabı


Mezarlık ve kabirleri ziyaret etmek, erkekler için olduğu gibi, kadınlar için de menduptur. Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur; "Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahireti hatırlatır." (İbn-i Mace)

Hz. Peygamber (sav), bizzat kendisi, annesi Hz. Amine'nin mezarını ziyaret etmiştir. Ayrıca her yıl Uhud şehitlerini ziyaret ederdi. Ara sıra Medine'deki Baki Mezarlığını ziyarette bulunur, dua ederdi. Hz. Aişe (r.a) de Mekke'de medfun bulunan kardeşi Abdurrahman'ın kabrini zaman zaman ziyaret ederdi.



Kabirleri haftada bir gün, özellikle Cuma veya Cumartesi günleri, bu olmadığı takdirde hiç olmazsa bayram günlerinde ziyaret iyi olur. Kabirleri ziyaret eden kimse kıbleye veya ölünün yüzüne karşı durarak şöyle dua etmelidir. "Ey müminler yurdunun sahipleri! Bizler de inşaAllah sizlere kavuşacağız. Allah'tan bizim ve sizin için afiyet dilerim." Ziyaretçinin oturup Ku'ran okuması da sevaptır. Bu sevabı ölülere bağışlamasından onlar yararlanır. Kendisine de ecir ve mükafat verilir.

Kabirlere doğru namaz kılmak ve kabirler üzerine oturmak doğru değildir. Peygamberimiz "Kabirlerin üzerine oturmayınız, onlara doğru namaz kılmayınız" (Müslim, Cenaiz, 33) buyurarak bunu yasaklamıştır.

Mezar taşlarına el ve yüz sürmek, ölülere adak yapmak, kabirlerden istekte bulunmak ve mezarlıkta yüksek sesle konuşmak da, dinimizin uygun görmediği davranışlardır. Ayrıca kabirleri çiğnemek ve kabir üzerinde uyumak da mekruhtur. Mezarlıklardaki yaş ağaçlar kesilmez, yeşik otlar yolunmaz. Ancak kurumuş olan ağaçları kesmekte ve otları yolmakta bir sakınca yoktur.
Categories: